Yhteiskunnan sähköistyminen on itsestäänselvyys ja se ulottuu energian tuotannosta, siirron ja jakelun kautta aina yksittäiseen kuluttajaan saakka. Keskitetyn energiantuotannon rinnalla korostuu entistä enemmän paikallinen energiantuotanto, mikä edellyttää kuormitusten ohjausten entistä tehokkaampaa hallinnointia. Huoltovarmuuden osalta toimiva sähköverkko ja toimivat tiedonsiirtoratkaisut ovat keskeiset tekijät. IEC:n asiantuntijaryhmät laativat kansainvälisiä standardeja, joihin nykyiset ja tulevat sähkönjakeluinfrastruktuurin ratkaisut perustuvat.

Uudistuviin energialähteisiin perustuvat sähkön tuotantomuodot

Uusiutuvan energian laajamittainen käyttö on planeettamme tulevaisuuden kannalta tärkeää, jotta voidaan poistaa riippuvuus fossiilisista polttoaineista ja torjua ilmaston lämpenemistä sekä parantaa ihmisten elintasoa kehitysmaissa.

Uusiutuviin energialähteisiin liittyvä tutkimus, valmistusteknologia ja koko teollisuus kasvaa huimaa vauhtia. Kuitenkaan ei riitä, että uusia energiantuotantomuotoja kehitetään, vaan ne on integroitava joustavasti nykyiseen energiainfraan ja perinteisiin energiaratkaisuihin. Tähän tarvitaan standardeja.

Linkit: Uusiutuvat energiamuodot ja tulevaisuuden energiajärjestelmät – Sesko ry ja SESKOn oma aihekokonaisuus/ilmiö ”Puhdas energia”

Ydinvoima

Ydinvoimalat tuottavat merkittävän osan maailman sähköstä. IEC tekee yhteistyötä Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) kanssa ja ne yhdessä auttavat varmistamaan ja edistävät ydinteknologioiden turvallista ja rauhanomaista käyttöä. IEC:n tehtävänä on asettaa ydinenergialle maailmanlaajuiset turvallisuusstandardit. IEC:n teknisen komitean TC 45 laatimat standardit kattavat ydinsähköjärjestelmien koko elinkaaren vaiheet suunnittelusta valmistukseen, testaukseen, asennukseen, käyttöönottoon, käyttöön, ylläpitoon, ikääntymisen hallintaan, modernisointiin ja käytöstä poistamiseen.

Suomessa on merkittävää ydinvoimaosaamista ja meneillään olevat projektit ovat tuoneet runsaasti maailmanlaajuista huomiota ja osaamista uuden sukupolven laitosten järjestelmistä. SESKOssa toimii aktiivinen asiantuntijaryhmä SK 45, jonka tehtävänä on mm. osallistua aktiivisesti maailmanlaajuisten ja eurooppalaisten standardien valmisteluun ja vaikuttaa standardien sisältöön.

Linkit: Ydinlaitosautomaatio SK 45 / IEC TC 45 / CLC TC 45X ja SK 45 Ydinlaitosautomaatio

Älykkäät sähköverkot

Älykkäällä sähköverkolla tarkoitetaan standardoinnissa sähkövoimajärjestelmää, joka hyödyntää tiedonsiirto- ja ohjausteknologioita, hajautettua laskentaa ja niihin liittyviä antureita ja toimilaitteita, toimii joustavasti eri verkon käyttäjien tarpeiden mukaan ja mahdollistaa reaaliaikaiset palvelut. Oleellista on, että sähköverkko toimii kestävästi, taloudellisesti ja takaa sähkön toimitusvarmuuden.

Sähköverkkojen kannalta on oleellista, että sähköverkkoihin liitetään entistä enemmän hajautetusti tuotettua uusiutuvaa energiaa, kun halutaan eroon fossiilisesta energiasta.

Linkit: Standardikartta, Smart energy | IEC ja roadmap

Siirto ja jakelu

Sähkön siirto voimalaitokselta sähköasemalle suurilla jännitteillä ja edelleen sähkönjakelu sähköasemilta pienemmillä jännitteillä yksityisille, julkisille ja teollisuusasiakkaille kohtaa jatkuvasti uusia haasteita nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Uudistuvien energialähteiden hyödyntäminen lisää pientuotantoa ja tarvetta kahdensuuntaiselle sähkön siirrolle sekä kysyntäjoustoa, kun vanhoista yksisuuntaisista keskitetyistä energian tuotantomenetelmistä siirrytään hajautettuun energiantuotantoon.

Monet IEC:n, CENELECin ja SESKOn komiteat valmistelevat standardeja, joita tarvitaan sähkön turvalliseen ja tehokkaaseen siirtoon ja jakeluun sekä sähköverkon digitalisointiin ja automatisointiin.

Linkit:
Ilmajohdot SK 11/IEC TC 11/CLC TC 11
Power transformers SK/IEC TC 14/CLC TC
Insulators IEC TC 36
Power Capasitors IEC TC 33
Energiakaapelit SK 20/IEC TC 20/CLC TC 20
Sähköverkkojen tiedonsiirto IEC TC 57
Suurjänniteasennukset SK 99/IEC TC 99/CLC TC

Energian varastointi

Siirtyminen kohti kestävämpää yhteiskuntaa edellyttää kehittyneiden, ladattavien akkujen käyttöä. Energian varastointijärjestelmät (ESS) ovat välttämättömiä siirtymisessä kohti hiilidioksidipäästöjä, ja ne tarjoavat mahdollisuuden varastoida tehokkaasti sähköä uusiutuvista energialähteistä, kuten aurinko- ja tuulivoimasta. Standardeja tarvitaan kuitenkin sen varmistamiseksi, että nämä varastointiratkaisut ovat turvallisia ja luotettavia.

Akkujen standardointi on tällä hetkellä keskittynyt pitkälti litiumioni-pohjaisten ratkaisujen turvallisuus- ja suorituskykyä koskevien vaatimusten standardointiin. Luonnollisesti myöskin kierrätettävyysvaatimukset nousevat käsittelyyn mm. eurooppalaisen akkulainsäädännön myötä.

IEC:llä toimii kolme keskeistä komiteaa tällä alueella ja SESKOlla on niille kansalliset vastinkomiteat. Akkukomitea laatii kennoja ja akustoja koskevat standardit, tehoelektroniikkakomitea huolehtii järjestelmiin sisältyvien tehoelektroniikkalaitteiden turvallisuusvaatimuksista. Kun edellisiä yhdistellään energian varastointijärjestelmiksi, astuu mukaan IEC-komitea TC 120, jolle kuuluu järjestelmävaatimusten määrittely. Suomalaiset osallistuvat aktiivisesti kansainväliseen standardointiin tällä alueella.

Linkit:
Akut ja energiavarastot SK 21/IEC TC 21/CLC TC 21X/IEC TC 120
Tehoelektroniikkalaitteet SK 22/IEC TC 22/CLC TC 22