Tuorein julkaisu

SESKO uutiskirje 04/2024

Avaa selaimessa
928 209 SESKO 1280x320px (002)1126 Art 5Näköalapaikka tarjolla IEC:n yleiskokoukseen
IEC:n Young Professionals workshop järjestetään 21.-25.10.2024 Edinburghissa.

Oletko 20–35-vuotias insinööri, jolla on taustaa sähkö-, automaatio- tai energiatekniikassa. Sinulla on vahva kiinnostus standardeihin ja standardointityöhön sekä motivaatio kansainväliseen yhteistyöhön. Lisäksi kommunikoit sujuvasti englanniksi.

Jos vastaus on kyllä, niin hae mukaan näköalapaikalle IEC:n yleiskokoukseen Young Professional worshopiin nyt.

Lue lisää
———————————————————————————————————————–

1116 Slide1SESKOn Kevätseminaari 2024

SESKOn Kevätseminaari 2024 tarjosi inspiroivia näkemyksiä sähköalalta.

Toimitusjohtaja Anna Tanskanen ja hallituksen puheenjohtaja Esa Tiainen avasivat tilaisuuden, jossa korostettiin turvallisen ja kestävän sähköistyvän yhteiskunnan merkitystä.

IEC:n pääsihteeri ja toimitusjohtaja Philippe Metzger, Danfoss Drivesin Olli-Pekka Aalto, professori Hannu Toivonen Helsingin yliopistosta sekä Teknologiateollisuuden Annukka Saari toivat omat asiantuntijanäkemyksensä keskusteluun tekoälystä, vihreästä siirtymästä ja innovatiivisista energiaratkaisuista. Tämä tapahtuma tarjosi arvokasta tietoa ja uusia oivalluksia, jotka muokkaavat alaa tulevaisuudessa.

Lue lisää
———————————————————————————————————————–

1166 HaastattelukuvaKovaa työtä standardointitietoisuuden lisäämiseksi

SESKO haastatteli kausityöntekijä Ella Laurikaista, joka toimii tämän kevään aikana keskeisessä roolissa rakentamassa SESKOn uutta sähköisen standardoinnin oppimisympäristöä. Hänen työnsä tavoitteena on luoda aloittelijaystävällinen paketti, joka tutustuttaa käyttäjät standardoinnin perusteisiin, mutta mahdollistaa jatkossa myös lisäkouluttautumisen.

Ella uskoo, että hänen työnsä SESKOlle lisää tietoisuutta standardoinnin tärkeydestä ja kannustaa uusia tekijöitä alalle. Hän pohtii myös tapoja, joilla voitaisiin houkutella nuoria mukaan standardointityöhön, korostaen erityisesti opetusalustojen ja yhteistyön merkitystä.

Lue lisää
———————————————————————————————————————–

1131 iStock 1169459811 revKotitalouspistokytkimistä turvallisempia

Kotitalouskäytön pistokytkimille ei ole olemassa eurooppalaisia EN-standardeja ja siksi eri maissa käytettävien pistokytkimien vaatimukset esitetään kansallisissa standardeissa. Euroopassa käytössä olevien pistokytkinjärjestelmien rakenne- ja testausvaatimukset perustuvat kansainväliseen standardiin IEC 60884-1. Kansallisten standardien mittalehdet sen sijaan vaihtelevat neljän eurooppalaisen pääjärjestelmän mukaan maittain.

Tutustu hiljattain ilmestyneisiin suomenkielisiin kotitalouskäytön pistokytkimiä koskeviin standardeihin oheisesta linkistä.

Lue lisää
———————————————————————————————————————–

1136 iStock 1830421300Parempaa sähköautojen latausturvallisuutta

Sähköauton latausjohdon suojalaiteyksikön uusilla ominaisuuksilla parannetaan latauksen turvallisuutta.

Sähköajoneuvojen lataustavassa 2 autoa voidaan ladata erityisen latausjohdon avulla kotitalouspistorasiasta. Latausjohdon rakenteellisena osana olevaa ohjaus- ja suojalaiteyksikköä käsittelevän standardin uusilla vaatimuksilla parannetaan entisestään latauksen turvallisuutta tässä hitaassa lataustavassa.

IEC on juuri julkaissut ohjaus- ja suojalaiteyksikköä koskevan päivitetyn standardin. Tutustu siihen oheisesta linkistä.

Lue lisää
———————————————————————————————————————–

1150 imageRäjähdysvaarallisten tilojen sähköasennusstandardi
Nyt suomeksi!

Uusi SFS-EN IEC 60079-17 standardi räjähdysvaarallisten tilojen sähköasennusten tarkastukseen ja kunnossapitoon on julkaistu suomeksi 2.4.2024

Päivitetty versio, joka korvaa vuoden 2014 painoksen, perustuu IEC:n joulukuussa 2023 julkaisemaan standardiin ja tarjoaa kattavat ohjeet räjähdysvaarallisia ilmaseoksia sisältävien tilojen riskien hallintaan. 

Tämä tärkeä työkalu sähköalan ammattilaisille on nyt saatavilla suomenkielisenä versiona SFS:n verkkokaupasta.

Lue lisää
———————————————————————————————————————-

1176 iStock 1159723373Fingrid päivittää voimalaitosten vaatimuksia

Fingrid päivittää voimalaitosten ja sähkövarastojen järjestelmätekniset vaatimukset VJV2018 ja SJV2019 vuonna 2024. Energiaviraston vahvistusta päivitetyille verkkosäännöille tavoitellaan vuoden 2024 loppuun mennessä.

Luonnokset päivitetyistä verkkosäännöistä ovat saatavilla Fingridin verkkosivuilla.

Lue lisää
————————————————————————————————————————

1163 kuvaStandardointilautakunta kokoontui 9.4.2024

Kansallisen ja kansainvälisen standardoinnin yhteys korostui 9.4.2024 Takomotiellä pidetyssä standardointilautakunnan kokouksessa, jossa keskityttiin standardointilautakunnan perustehtävien lisäksi horisontaalisten teemojen käsittelyyn.

Standardointilautakunta vahvistaa standardointityön yleiset periaatteet ja menettelyohjeet. Se myös vahvistaa Suomessa tehdyt standardit. Lautakunnan puheenjohtajana toimii Rakennusteollisuus RT, standardisointipäällikkö Tuuli Kunnas. Lautakunnan sihteerinä toimii SFS Suomen Standardit, asiantuntija Sirpa Sipola.

Standardization Policy Coordination Group SPCG:n puheenjohtaja Thomas Korssell piti kokouksessa puheenvuoron horisontaalisten aiheiden koordinoinnista kansainvälisesti ISO, IEC- ja ITU organisaatioissa.

“Standardoinnin kansallisen tason yhteistyö on tänään tärkeämpää kuin koskaan kun valmistaudumme yhä horisontaalisempien ja strategisempien standardien valmisteluun. Tässä nopeasti muuttuvassa geopoliittisessa toimintaympäristössä, jossa Suomi pyrkii vahvistamaan kilpailuasemaansa, korostuu entisestään kansallisen standardointistrategian tarve”, SESKOn toimitusjohtaja Anna Tanskanen totesi kokouksesta.

Lue lisää

————————————————————————————————————————

1157 Visio 2040 LinkedIn profiiliVielä ehdit: Hyvinvointiä sähköllä – Visio 2040

Sähköteknisen kaupan liitto (STK) järjestää 24.4.2024 Hyvinvointiä sähköllä -visioseminaarin tiedekeskus Heurekassa.

Osallistumalla varmistat näkeväsi vuoden ajankohtaisimmat esitykset ja tapaavasi oikeat ihmiset. Viime vuonna Hyvinvointia sähköllä -visioseminaari keräsi yhteen lähes kaksisataa yritysjohtajaa, asiantuntijaa ja vaikuttajaa.

Ole tänä vuonna yksi heistä ja ilmoittaudu mukaan nyt!

Lue lisää
————————————————————————————————————————

1173 sesko 3d 4 2048x1173Vielä ehdit: Puhdas energia webinaari 26.4.2024

SESKO järjestää Puhtaan energian vuoden 2024 ensimmäisen webinaarin. Webinaarin aiheena on puhdas energia ja suurjänniteasennukset.

SESKOn vuosina 2022–2023 toiminut kampanja jatkuu ilmiöviestintänä vuonna 2024. SESKO pyrkii edelleen saamaan puhtaan energian parissa toimivien standardointikomiteoiden työn laajempaan tietoisuuteen ja kotimaiset toimijat aktivoitua mukaan kansainvälisten standardien laadintaan.

Puhdas energia kuuluu SESKOn standardoinnin ilmiöiden kolmikkoon: Sähköistyvä yhteiskunta, Kyberturvallisuus ja Puhdas energia

Ilmoittaudu mukaan oheisesta linkistä.

Lue lisää
————————————————————————————————————————

1153 x3otj3dmVielä ehdit: IoT & Digital Twin -seminaari 28.5.2024
Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Toukokuun lopussa Dipolissa pidettävän kansainvälisen komitean ISO/IEC JTC 1 SC 41 IoT and Digital Twin kokouksen yhteydessä järjestetään avoin seminaari, joka on ainutlaatuinen tilaisuus saada yleisnäkemys siitä, mitä kaikkea esineiden internetin ja digitaalisten kaksosten standardoinnissa on meneillään.

Ilmoittaudu mukaan oheisesta linkistä.

Lue lisää
Ota yhteyttä | Osallistu standardointiin |  Tutustu verkkosivuihimme | Tilaa uutiskirje 
Takomotie 8 | 00380 | Helsinki